IGEday stör en ingenjör hos BillerudKorsnäs

Idag har vi fått äran att störa Maria Bond som arbetar som trainee hos vår Guldingenjör BillerudKorsnäs

Billerud_maria_bond

– Vem är du och vad är dina intressen?
Jag heter Maria, är nyligen fyllda 26 år och utbildad till civilingenjör inom Design- och Produktutveckling vid Linköpings Universitet. Mina intressen är att åka puder i Alperna, baka bröd, klättra, träffa nya människor och dansa bugg.

– Var jobbar du och vad är din roll?
Jag är just nu trainee på BillerudKorsnäs och placerad i Gävle på Business Segment Tetra Pak. Här arbetar vi direkt mot vår största kund inom vätskekartong och affären är en utmaning i många led. Personligen håller jag på att lära mig arbetssättet i stort, och processen för kartongtillverkning. Eftersom jag jobbar mot kunden är det viktigt att kunna översätta kundkrav till det språk som talas i produktionen och kunna koppla tekniska delar i processen till specifika egenskaper hos slutprodukten.

– Hur kommer det sig att du valde att bli ingenjör?
Egentligen ville jag göra så breda val som möjligt för att slippa nischa mig för tidigt, men ingenjörsutbildningen hade mig hooked från första veckan. Jag gillar definitivt hela tanken med att utbilda sig till problemlösare och kunna sätta sig in i alla möjliga sammanhang. Det är spännande och man har alltid utrymme att testa nya områden.  

– Vad är det roligaste/bästa med att jobba som ingenjör?
Att man aldrig vet vad som väntar kommande dag, det kan dyka upp oväntade saker som man får bita tag i plötsligt, och då gäller det att kunna prioritera. Min största lärdom från ingenjörsutbildningen är att man inte behöver ha lösningar direkt, utan att kunna använda de rätta metoderna för att jobba fram lösningar på ett smart sätt.

– Varför är det viktigt att fler tjejer blir ingenjörer tycker du?
Jag skulle önska att det fanns fler kvinnliga ingenjörer, men de kommer mer och mer är jag övertygad om. Det krävs en bra mix av folk på en arbetsplats för att alla ska trivas och för att man som grupp ska kunna jobba effektivt, komplettera varandra och kunna anpassa sig till omvärlden på ett bra sätt!

– Berätta något om ditt företaget som många kanske inte vet
När jag berättar för mina vänner var jag jobbar, så brukar de fråga något i stil med: ”BillerudKorsnäs, ni gör papper, eller?”, vilket jag tror är en vanlig uppfattning om oss. Men i själva verket gör vi mer än så! Vi tar tillvara på svensk skog och tillverkar kartongmaterial för förpackningslösningar av alla möjliga slag. Vi är en utmanare på marknaden där plast- och metallförpackningar ersätts med förnyelsebart material och därmed bidrar vi till en hållbar framtid. Det är häftigt och för mig väldigt viktigt att jag verkligen kan stå för, och vara stolt över, det vi gör.

– Har du någon kvinnlig förebild som du skulle vilja tipsa om?
Jenny Strömstedt är en stark kvinna med skinn på näsan och ett sunt förnuft. Henne gillar jag.

guldbillerud-01

February 6, 2017