IGEDAY STÖR EN INGENJÖR HOS GKN AEROSPACE!

Published by Projektgruppen on

Vem är du och vad arbetar du med?
Jag heter Maria Tornvall och jag är miljöchef på GKN i Trollhättan. Mitt jobb handlar dels om att se till att vi följer alla lagar och regler som finns inom miljöområdet och dels med att minska vår miljöpåverkan så mycket som möjligt.

Vad för utbildning valde du när du sökte till universitet?
Jag läste till högskoleingenjör i kemiteknik på Högskolan i Borås. Att läsa till ingenjör oavsett inriktning innebär att man lär sig mycket på detaljnivå för att skapa en helhetsförtåelse för hur system och verksamheter fungerar.

Vad innebär din yrkesroll?
Mycket frihet och samarbete med en massa olika människor. Jag träffar mycket människor både inom företaget och utanför då GKN Aerospace är ett företag med en internationell prägel. Jag är den enda på miljö men det krävs en massa människor på olika platser i företaget för få ihop arbetet för att minska miljöpåverkan.

Hur ser en arbetsvecka ut för dig?
Hos mig finns inga vanliga veckor likt många andra ingenjörer! Det varierar väldigt mycket och det är det så är så roligt. Jag är med på möten i samarbetsgrupper inom ex. kemikaliehantering, miljöpåverkan av olika projekt och förebyggande arbete och jag träffar andra som jobbar för miljön, t.ex. informationsavdelning eller våra reningsanläggningar.

Ungefär en gång i månaden reser jag och det är allt från möten i Göteborg till konferenser i USA. Jag sitter med i olika grupper utanför företaget också där flygbranschen tillsammans försöker komma fram till olika lösningar inom miljö. Jag håller ganska ofta utbildning inom miljö och kemikaliehantering och dessutom är det en hel del redovisning till myndigheter.

Var studier till ingenjör ett självklart val för dig?
Nej, absolut inte. Jag ville läsa till naturvetare eller geolog eftersom jag ville jobba med miljöfrågor men hamnade av en slump på ingenjör som ju också är en bra grund om man vill jobba med miljö.

Vad är det roligaste med att vara ingenjör?
Alla människor man får träffa, och möjligheten att faktiskt få påverka. Oavsett var i världen jag möter ingenjörer känner jag en stark gemenskap då man har mycket gemensamt. På vårt företag utvecklar vi ju bland annat framtidens flygmotorer och det är otroligt häftigt att vara med på den resan.

Vad kan tjejerna förvänta sig när det besöker ert företag?
De kommer att få reda på att ingenjörer både finns och behövs överallt. Att jobba som ingenjör behöver inte betyda att man sitter vid ett skrivbord och räknar eller konstruerar, utan det finns så mycket mer.

Någon kvinnlig förebild du vill tipsa om?
Det finns massor av kvinnliga förebilder, det ändras lite med tiden. Min mamma bytte karriär från apotekstekniker till programmerare när hon var över 30 och hade 3 barn, det tycker jag är coolt.

Slutligen, om du skulle tipsa om en cool teknikpryl, vad hade det varit?
Jag är nog ganska tråkig där, säger mobilen ändå. Finns så mycket i den, att kontrollera allt från att starta bilens värmare till att kolla när tvätten är klar hemma, plus givetvis att kommunicera.Bild på Maria Tornvall när hon är i Hartford (USA) och fick ta emot Pratt & Whitney and Pratt & Whitney 2017 Supplier Sustainability Award.

Tack Marie!