IGEday stör en ingenjör hos Saab

Ny vecka och en ny ingenjör, idag lär vi känna Karoline Kron som arbetar på Saab

Vem är du och vad är dina intressen?
Jag heter Karoline Kron och kommer ifrån Växjö. Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm för att profilbildplugga till Civilingenjör inom design och produktframtagning på KTH. Jag bor sedan 2,5 år tillbaka i Malmö. På fritiden gillar jag att spela tennis, illustrera, resa och umgås med familj och vänner.

Var jobbar du och vad är din roll?
Jag jobbar på Saab där jag är mekanisk konstruktör på ubåtssidan. Jag är även företagsambassadör vilket innebär att jag bland annat får besöka universitet och högskolor för att träffa studenter och berätta om hur det är att jobba som ingenjör på Saab.

– Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?
Som konstruktör ägnar jag mycket av min tid åt att rita 3D-modeller och ta fram ritningar. För att kunna uppnå ett bra resultat i mitt arbete samarbetar jag med kollegor som sysslar med bland annat beräkning, underhållskrav och systemsäkerhet. Emellanåt besöker jag även vårt varv i Karlskrona där vi har vår produktion av ytfartyg och ubåtar. Där gör jag besök ombord på ubåtarna och träffar och diskuterar konstruktioner med mina kollegor i produktionen.

– Hur kommer det sig att du valde att bli ingenjör?
Från början var det inte självklart att jag skulle bli ingenjör, jag hade också funderingar på att plugga till arkitekt eller designer. Det som gjorde att jag valde ingenjörsinriktningen var att det är ett väldigt  mångsidigt yrke med stora möjligheter att få jobba inom olika områden och med olika produkter. Att få vara med och utveckla morgondagens teknik var självklart också en avgörande faktor.

– Vad är det roligaste/bästa med att jobba som ingenjör?
Jag uppskattar variationen i arbetsuppgifterna och att det finns stora möjligheter att jobba inom olika branscher. Det är även kul att jag alltid får utvecklas och lära mig nya saker på jobbet.

– Varför är det viktigt att fler tjejer blir ingenjörer tycker du?
Ingenjörsbranschen har länge riktats mot män vilket gör att vi gått miste om en stor kompetens hos oss kvinnor. Därför är det väldigt viktigt att vi bryter normen angående vilka ämnen och intressen som anses vara manliga respektive kvinnliga. Trenden håller på att vända men tyvärr har vi inte nått så långt som jag skulle önska. Något jag märker tydligt, inte minst på arbetet, är att en variation av män, kvinnor, åldrar, kulturer och bakgrunder tillsammans bildar ett starkt lag. Vi har därför allt att vinna på att fler kvinnor utbildar sig till ingenjörer.

– Vad väntar tjejerna vid ett besök hos er under IGEday?
Jag tror de väntar sig en rolig och intressant dag där de får möjlighet att träffa och ställa frågor till ingenjörer på en väldigt personlig nivå. Alla ingenjörer har olika historier att berätta om varför just de valt den här utbildningen och det här yrket. Min förhoppning är att vi kan rikta lite ljus på den ganska svårdefinierade titeln ingenjör och även förmedla varför vi tycker det är så roligt att arbeta med teknik.

– Berätta något om ditt företaget som många kanske inte vet
Den svenska ubåten Gotland deltog, under två år, i övningar tillsammans med den amerikanska flottan utanför San Diegos kust. Anledningen var att amerikanerna ville öva på att hitta den svårupptäckta ubåten. Efter 1,5 år hade amerikanerna fortfarande stora problem med att upptäcka ubåten och förlängde därför vistelsen med ytterligare ett halvår. Varför är då ubåten så svår att upptäcka för ett land med en av världens största flottstyrka? Svaret är att ubåten är designad på ett sätt som gör att den är tyst och lämnar minimalt med spår efter sig. Så länge båten kan hålla sig under ytan är den därför mycket svår att upptäcka. Det är därför vi är extra stolta över den luftoberoende stirlingmotorn som gör att båten kan hålla sig betydligt längre under ytan än de dieselelektriska ubåtarna.

– Har du någon kvinnlig förebild som du skulle vilja tipsa om?
Det finns så många otroligt duktiga och inspirerande kvinnor. En kvinna som jag skulle vilja lyfta fram är Erin Bried som har startat tidningen Kazoo som riktar sig till tjejer i åldrarna 5-10 år. Tidningen fungerar som en motpol till alla de ideal som tjejer tidigt matas med genom media, leksaker och reklam. Istället inspirerar tidningen läsaren till att vara stark, smart och våga tro på sig själv. Tidningen lyfter fram starka kvinnliga forskare, författare, idrottare och konstnärer, ja listan kan göras lång på de yrken som berörs. Intervjuer blandas med roliga pyssel och experiment som kan utföras
hemma. Jag tror att detta är ett väldigt bra sätt att skapa nya förebilder för unga tjejer och få dem att våga tro på sin egen förmåga.

Saab_Technologies_logo.svg_

February 13, 2017