IGEday stör en ingenjör hos Volvo Cars

Published by Projektgruppen on

Vem är du och vad arbetar du med?
Hej, jag heter Louise Lindberg och jag är 26 år och kommer från Trollhättan. Jag arbetar som Trainee på Volvo Cars inom Mechanical Integration.

Vad för utbildning valde du när du sökte till universitet?
Jag läste till civilingenjör inom Design och Produktframtagning på Linköpings Universitet. För mig var det en perfekt utbildning då man kunde kombinera det mer tekniska kunnandet med den mer kreativa designprocessen inom produktutveckling.

Vad innebär din yrkesroll?
Jag valde att söka traineetjänst hos Volvo Cars eftersom jag tyckte att det lät som ett spännande sätt att komma ut i arbetslivet på. Syftet med traineetjänster är att komma in på företag och lära sig hur organisationen fungerar. Man roterar runt på olika avdelningar inom verksamheten för att lära sig ingenjörens olika roller. Som trainee får jag vara med på massa spännande möten, studiebesök, kurser och övningar.

Hur ser en arbetsvecka ut för dig?
Att arbeta som trainee är väldigt varierande. Ibland lär man sig om supertekniska grejer, ibland får man resa och se en massa häftiga ställen, ibland får man diskutera gruppdynamik eller företagskultur. Eftersom man är på olika avdelningar som trainee varierar arbetsuppgifterna. Just nu är jag på en avdelning där man provkör och utvärderar olika bilmodeller för att förstå vad kunderna kommer att tycka.

Var studier till ingenjör ett självklart val för dig?
Till en början ville jag bli delfinskötare men insåg rätt tidigt att det inte fanns en bra marknad för det så då fick jag tänka om. När jag gick igenom potentiella framtida yrken fastnade jag för ingenjör, främst på grund av att min mamma är det och vad hon gjorde verkade coolt. Jag märkte hur roligt hon hade och det var något jag själv ville uppleva.

Vad är det roligaste med att vara ingenjör?
Det finns otroligt mycket roligt med att vara ingenjör. Man lär sig otroligt mycket när man väl kommer till en arbetsplats. Känslan att man kan lösa problem och veta att man kan göra vad man vill som ingejör är det bästa.

Vad kan tjejerna förvänta sig när det besöker ert företag?
Hos Volvo Cars kommer de få testa en virtuell bil i en körsimulator, se hur en klimatvindtunnel fungerar och besöka en del av Volvo Cars där vi bygger framtidens bilar. 

Någon kvinnlig förebild för dig du vill nämna?
Främst min mamma men även alla tjejer där ute som ständigt kämpar för att göra världen lite rättvisare och bättre.

Slutligen, om du skulle tipsa om en cool teknikpryl, vad hade det varit?
För ett tag en hade jag en målare hemma hos mig och han hade en lite pryl som skannade väggen vilket gjorde att man fick fram den exakta färgkoden. Den tyckte jag var coolt!

Tack Louise!