IGEday stör en ingenjör hos WSP

Idag får vi lära känna Rita som arbetar på WSP lite bättre

rita

– Vem är du och vad är dina intressen?
Jag heter Rita är tvåbarnsmamma till två pojkar. Jag tycker om att dansa, träna, gå på gym och springer ofta.

– Var jobbar du och vad är din roll?
Jag jobbar med Vägutformning och är teknikansvarig. Det betyder att vi projekterar vägar och kontrollerar att det funkar för olika typer av trafikanter.

– Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?
Tittar på ett objekt på plats, ofta med beställaren, efteråt sitter jag på kontoret och samråder med olika teknikområden inför framtagning av ett skissförslag över platsen.

– Hur kommer det sig att du valde att bli ingenjör?
Jag tycker om att skapa och vara kreativ. Jag tyckte om matte i skolan vilket gjorde mig intresserad av teknik och dess användning.

– Vad är det roligaste/bästa med att jobba som ingenjör?
Det är varierande arbeten och frågor inom projekten. Det är lärorikt att träffa folk från olika teknikområden och jobba med folk från olika delar av världen.

– Varför är det viktigt att fler tjejer blir ingenjörer tycker du?
Vårt samhälle består av lika många tjejer o killar.  Tekniken har historiskt sett varit dominerad av män, och förändringen mot en jämställd fördelning har gått långsamt. Att vara en tjej och ingenjör ger möjlighet att hitta hur själva vill och kan använda sig av teknik. Teknik är ett verktyg för att lösa problem som samhälle, organisationer och människor ställs inför.

– Vad väntar tjejerna vid ett besök hos er under IGEday?
Vi kommer att visa projekteringsprogram för vägutformning och visa hur vi skapar en ritning över din gata eller skolgården. Tjejer ritar och skriver ut ritningen och tar med sig hem. Vi hoppas att med det kunna inspirera tjejer som är nyfikna på teknik. 

– Berätta något om ditt företag som många kanske inte vet
WSP är ett konsultföretag som hjälper privata och statliga sektor inom samhällsplanering. Vi finns i olika städer i Sverige och har kontor över hela världen.
Vi projekterar vägar, vägtunnlar, tunnelbanor, järnväg, ledningar etc.

– Har du någon kvinnlig förebild som du skulle vilja tipsa om?
De är många inom mitt yrke men en av mina favoriter är en inom idrottsvärlden som heter Pia Sundhagen och är nuvarande tränare och damlandslaget i fotboll.

WSP_LOGO_WEB

IGEday är stolta över att ha WSP som en av våra silveringenjörer

February 7, 2017