Lär känna vår huvudsponsor SAAB och deras Karoline!

IGEday är ett ideellt initiativ som inte skulle kunna drivas utan våra sponsorer! Vi vet vilka de är, vad de gör och varför de tycker att det är viktigt att engagera sig i IGEday. Nu får ni också veta! Under de kommande veckorna kommer vi att presentera våra sponsorer både på hemsidan och på Facebook. Vi börjar med att stolt presentera vår huvudsponsor Saab!

Saab deltar på hela 9 orter under IGEday 2015 och kommer att låta er både få testa deras produkter och träffa inspirerande ingenjörer som Karoline Bergh! Hon berättar redan nu mer om Saab och vad hon arbetar med i ett kvinnligt porträtt som gjorde projektgruppen väldigt intresserade av Barracudas. Ta chansen att få besöka Saab under IGEday 2015 och anmäl dig redan idag på https://formogr.am/9N2bv9OVsn 🙂

Vem är du Karoline och vad är dina intressen?

Jag skulle beskriva mig själv som glad, nyfiken, kreativ. Jag har många intressen och gemensamt för de flesta är att jag arbetar med händerna och kroppen och får vara kreativ; några exempel är att sticka, dreja, gjuta och vara ute i naturen.

Var jobbar du och vad är din roll?

Jag jobbar på Saab i Karlskoga. Saab i Karlskoga tillverkar i huvudsak vapensystem för luft och mark, undervattensfarkoster och kamouflageprodukter. Då ett system består av många olika material (metall, plast, komposit, lim) är det viktigt att ha koll på hur de här olika materialen fungerar tillsammans över tid och det är det jag arbetar med.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

En typisk dag på jobbet är aldrig den andra lik. Men utmärkande för min arbetsplats är att jag konfronteras med nya frågeställningar och därmed hela tiden måste läsa in mig på nya områden och tekniker.

Hur kommer det sig att du blev just ingenjör?

Ärligt talat så är det tack vare min morfar. Han är maskiningenjör och tjatade på mig om att det är ett roligt yrke och jag måste ge honom rätt! Hade det inte varit för min käre morfar, hade jag inte varit där jag är idag. Och för det är jag honom evigt tacksam.

Vad är det roligaste/bästa med att jobba som ingenjör?

Det finns nästan inga begränsningar för vad man kan göra som ingenjör. Det går att forma sina arbetsuppgifter efter sina egna intressen och kunskap. Jag har världens bästa jobb för att jag får prova på nya saker, det är kreativt, nyskapande och lite av ett detektivarbete.

Varför är det viktigt att fler tjejer blir ingenjörer tycker du?

För att tjejerna ska upptäcka det som grabbarna redan vet – att det är ett fantastiskt roligt jobb.

Vad väntar tjejerna vid ett besök hos er under IGEday?

Vi vill att tjejerna ska få titta närmare på och prova våra produkter för att få en känsla för vad en ingenjör kan jobba med. Och självklart kommer de få träffa ingenjörstjejer som jobbar på Saab för att kunna ställa frågor.

Berätta något som många kanske inte vet om företaget du arbetar på!

Saab är bäst i världen på kamouflage. I Sverige använder man kamouflagenät – i resten av världen säger man att man lägger på ett ”Barracuda ”- vilket är Saabs produktnamn för kamouflagenät. Det låter kanske inte så banbrytande, men det är inte så många produkter som förknippas så starkt med ett produktnamn så som Kleenex, Ipad, eller Lypsyl, så det kan vi vara stolta över på Saab.

Saab tillverkar nästan allt inom försvar och säkerhet( vi har över 500 olika produkter), men vi tillverkar inte bilar!

Saab har utvecklat sensorerna som finns i airbags som gör bilåkandet säkrare för miljontals människor världen över! Sensorerna utvecklades från början på Saab för att göra säkerheten för piloter i våra flygplan bättre.

February 3, 2015