På fredag får 2000 tjejer testa på livet som ingenjör

Published by Emanuelsson Emelie on

Foto från Bredda Bilden

Press-Release: Sverige anser sig vara ett av de mest jämställda länderna i världen, men av Sveriges Ingenjörers medlemmar var bara 28 procent av civilingenjörerna och högskoleingenjörerna kvinnor år 2018. Siffrorna är hämtade ur rapporten “Teknisk Obalans” som IVA, Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen släppte i Mars. Rapporten fastslår också att fler unga genom behöver förstå sig på vad det innebär att vara ingenjör genom praktiska övningar och i möten med förebilder. Det är därför det årliga eventet Introduce a Girl to Engineering Day är ett steg i rätt riktning för Sveriges framtid.

Syftet med IGEday är att öka teknikintresset bland unga tjejer och icke-binära. Årets upplaga har, precis som förra året, slagit rekord; “I år har mer än 120 företag på fler än 180 arbetsplatser i hela Sverige anmält sig. Den 29 Mars kommer nästan 2000 tjejer få chansen att lära sig om hur det är att arbeta som ingenjör”, säger Beatrice Partain, projektledare för IGEday.

”Tanken bakom projektet är att inspirera unga tjejer genom att visa dem eller låta dem testa på vad det kan innebära att jobba som ingenjör”, berättar Beatrice. Till vardags läser hon till civilingenjör i industriell ekonomi vid Linköpings universitet och berättar att viljan att lösa problem och förstå hur saker fungerar funnits med ända sedan barnsben. Att söka till en ingenjörsutbildning var ett självklart val, samtidigt som hon länge var väldigt osäker på vad en framtid på ett teknikbaserat jobb skulle betyda. “Om jag hade fått vara med på IGEday som ung hade jag sett ett tydligare slutmål”, menar hon.

Så, har de som varit med på IGEday ändrat sin åsikt om teknikutbildningar? Ja! 2018 svarade 78 % av tjejerna som deltog i utvärderingen att de kunde tänka sig att läsa till ingenjör i framtiden och 93 % svarade att de fått en bättre förståelse för vad en ingenjör kan jobba med. ”Det är ett brett yrke som verkar väldigt intressant och kreativt”, svarade en av deltagarna förra året.

Stödjer IGEday gör förutom föreningen Womengineer även en rad företag. I år är BillerudKorsnäs, Kiwa, Södra, Volvo Cars, Bjerking, Cygni, Epidemic Sound, FLIR och GKN Aerospace med och bidrar lite extra. “Utan våra partners hade detta inte varit möjligt att genomföra” avslutar Beatrice.

Kontakt: Beatrice Partain – beatrice.partain@igeday.com