Sneak-peak från Womengineer Magasin

Forskning visar att Generation Z (det vill säga dig mellan 12-19 år) har ett attention span på åtta sekunder. Trots det envisas vi i Womengineer att varje år i samband med IGEday lansera ett tryckt magasin.

Varför?

Jo. Vi vill nämligen inspirera dig att välja framtid och då räcker oftast inte åtta sekunder (Snap) till.

Nedan kan du läsa ett litet utdrag ur årets magasin. Det är en gästkrönika som världens coolaste tjej har skrivit. Hon heter Mehrnaz Amanat Bari och lämnade sitt drömjobb på HM i London, men fann någonting ännu bättre.


Jobb eller och äventyr?!

För många år sedan hade jag en bild av att en programmerare sitter ensam med en colaburk och dator i en källare och knackar kod till sent in på nätterna. Jag trodde att datatekniklinjen och IT-branschen skulle vara tråkig och enformig, och att man måste vara någon typ av datasnille för att klara av det.

Efter en civilingenjörsexamen i bioteknik gick jag ut i arbetslivet med visionen att få skapa något värdefullt och göra skillnad. Jag fick erfarenhet av flera olika branscher med jobb inom projektledning, verksamhetsförändring och produktutveckling. När erbjudandet om drömjobbet — produktchef på H&M i London — dök upp tog jag chansen. Men trots bra lön och en snygg titel var det, liksom de tidigare jobben, inte särskilt inspirerande, nyskapande eller roligt. Jag hade heller inte användning för det jag studerat i skolan vilket gjorde att jag kände mig låst och började tvivla på mitt val av karriär. Tankarna kretsade mer och mer kring vad som gör mig glad och vad jag drivs av. Det resulterade i att jag började plugga programmering. Det var kreativt, klurigt och belönande att alltid kunna se resultatet av det man skapat. Jag fick också möjlighet att applicera mycket av det jag tidigare studerat på de nya kunskaperna. Inom loppet av ett år hade jag klarat av sådant som jag tidigare trott var jätteavancerat — coola effekter i spel och film, artificiell intelligens för självkörande bilar och visualisering av röntgenbilder.

Efter utbildningen fanns möjlighet att jobba med allt från färg, form, och användarvänlighet till logik och matematik. Till exempel hur en hemsida eller app ska se ut, hur en karaktär i en animerad film ska röra sig, eller hur en laserstråle ska doseras för att bränna bort en cancertumör. Områdena sträcker sig från marknadsföring och säkerhet till rymden. Från att bygga mjukvara för att hitta konsumtionsmönster, kartlägga nätverk av brottslingar, till att landa farkoster på andra planeter. Ville jag förändra världen eller bygga appar jag själv ville använda? Utveckla hemma i soffan, på ett kontor i city, eller i solstolen på stranden? Jobba på företag som Apple, Spotify och Tesla, eller starta mitt eget bolag? Möjligheterna kändes oändliga!

Efter mycket testande förstod jag att det var spel jag skulle jobba med. Det kändes inte som ett vanligt jobb utan som ett äventyr där ingen dag var den andra lik. Tillsammans med designers, konstnärer och andra utvecklare bildade vi ett tajt team och tillsammans byggde vi ett spel som över en miljon människor skulle komma att spela. Vi åkte på spelkonferenser till San Fransisco, Malta och Wien och jag höll workshops och presentationer på event som Tjejer Kodar i Barcelona, Tekla i Stockholm och Pax i Seattle. På fritiden kunde jag inte låta bli att sitta och bygga på egna små mobilappar och hemsidor. Äntligen hade jag hittat ett jobb som liknade ett äventyr!

Lycka till på IGEday och våga gör det du tror på.

Hälsningar Merhnaz

March 21, 2019
|