Vår andra silversponsor Järnkoll vill locka fler tjejer till stålbranschen!

Det är ny vecka och dags att låta er bekanta er med IGEdays andra silversponsor! Järnkoll vill lyfta stålbranschen i Sverige och anordnar även egna aktiviteter som för ihop ungdomar med näringslivet. Om du är intresserad av materialdesign och stål så har du kommit rätt – flera stora företag inom branschen deltar nämligen i IGEday 2015:)

Sandvik, Ovako, SSAB och Atlas Copco kan du besöka på inte mindre än 9 orter! Så kika in dem på vår hemsida och anmäl dig redan idag:) Järnkoll berättar mer om sig själva längre ned:

Järnkoll är ett projekt som drivs av stålindustrins branschorganisation Jernkontoret i samarbete med den svenska stålindustrin och ett antal utvalda partnerskolor. Projektet drog igång 2013 och syftet är att öka gymnasieelevers intresse för teknik, stålet som material och för stålindustrin som en framtidsbransch. Vi vill helt enkelt visa vilken potential stålindustrin har som framtida arbetsgivare!

För elever vid Järnkolls partnerskolor anordnas allt ifrån materiallektioner på upp till högskolenivå till studiebesök hos våra företag. Tanken är att aktiviteterna ska ge eleverna både akademiska och karriärmässiga fördelar, men framförallt får eleverna en unik inblick i alla de spännande jobb som stålindustrin erbjuder – däribland en mängd olika ingenjörsjobb.

Det kommer att saknas uppemot 50 000 ingenjörer i Sverige år 2030, till stor del som en följd av pensionsavgångar. Du som väljer att läsa till ingenjör idag har alltså goda chanser att få jobb när du är färdig med studierna. Men vad gör egentligen en ingenjör? Det vill man säkert ha en bild av innan man väljer utbildning och där har Järnkoll en viktig uppgift. Järnkolls processledare Lars Ragnarsson har själv läst civilingenjörsprogrammet Materialdesign, en av de utbildningar som stålindustrin värdesätter högt. Vår förhoppning är såklart att fler unga ska få upp intresset för teknik så att det finns ingenjörer som vill söka sig till stålindustrin framöver. Vi ser dessutom gärna att fler tjejer söker sig till branschen. Järnkoll tycker att IGEday är ett jättebra initiativ för att få fler tjejer intresserade av teknik och är därför stolt silveringenjörssponsor av IGEday 2015!

Stålindustrin sysselsätter idag ca 17 000 personer i Sverige och har ett exportvärde om 41 miljarder kronor. Vi vill fortsätta ta ansvar för teknik, människa och miljö och har därför en branschgemensam vision för 2050 – Stål formar en bättre framtid.

Läs mer på www.jarnkoll.com eller http://www.jernkontoret.se/utbildning/jarnkoll/index.php

February 11, 2015